• Liptovská galéria P. M. Bohúňa v Liptovskom Mikuláši

          • Ján Zoričák – Okná do vesmíru

            Nadväzne na obsah vyučovacieho predmetu TOVAROZNALECTVO sa triedy I. A a I. B dňa 28. septembra 2018 spolu s vyučujúcimi Ing. I. Frolovou a PaedDr. A. Bagiovou zúčastnili výstavy „Prepojené sklom“ v Liptovskej galérii P. M. Bohúňa v Liptovskom Mikuláši. Výstava zahŕňa tvorbu Jána Zoričáka s tématikou „Okná do vesmíru“, ktorá dáva pohľad na realitu vzťahov a súvislosti výtvarného umenia a sklárskej tvorby za posledných 50 rokov.

            Sklársky experimentátor Ján Zoričák je jeden z najuznávanejších autorov súčasnej svetovej sklárskej tvorby. Vo svojej tvorbe uplatňuje inovačné technologické postupy a zároveň patrí k priekopníkom sklárskej tvorby vo Francúzsku. Ján Zoričák sa podieľal na založení medzinárodného sklárskeho strediska v Aix-en-Provence. Originálnym umeleckým stvárnením sa zaradil medzi priekopníkov a propagátorov nového prístupu ku sklu ako samostatnému výtvarnému médiu. Optické vlastnosti materiálu ovplyvňuje šošovkovitými výbrusmi, zvlnením či zošikmením stien elementárnych geometrických foriem, použitím farby, matovania a ďalších výtvarných postupov, ktoré umocňujú konečný výtvarný výraz plastiky.

            Výstava Jána Zoričáka v Múzeu P. M. Bohúňa ponúka zriedkavú príležitosť vidieť autorove diela v jeho materskej krajine.

          • KOČAP 2018

          • Zo zápisníka našich tretiakov

            Pondelok

            Presne po dvoch rokoch a troch mesiacoch sa vraciame na miesto, kde sme prežili týždeň na lyžiarskom kurze. Teraz nás čaká Kurz na ochranu života a zdravia. Len čo sa ubytujeme a naobedujeme, odchádzame do Starého Smokovca, aby sme absolvovali prvú „malú prechádzku“ na Hrebienok a Bilíkovu chatu a rozdelili sa do troch výkonnostných skupín. Začína pršať. Skúšame chôdzu pomedzi kvapky, ako nám odporúčal pán zástupca, a rýchlym krokom sa presúvame späť do Starého Smokovca.  Večer nás študenti FTVŠ UK pozývajú športovať – zahrať si volejbal a futbal. Delíme sa na aktívnych športovcov a aktívnych fanúšikov. Naši futbalisti vyhrávajú. Pred večierkou sa dozvedáme, že v utorok nás čaká Téryho chata.

            Utorok             

            Ráno máme budíček o 6.30 h. O 8.00 h. máme vyraziť na celodennú túru. Matka príroda vidí naše zničené tváre a spúšťa hustý dážď. Zasadá „rada starších“, aby rozhodla, čo ďalej. Zmena plánu. Len čo dážď utíchne (10. 00 h.), všetci odchádzame na Štrbské pleso. To je cieľom pre I. skupinu. Ostatné skupiny idú na Popradské pleso a späť.  Slnko poriadne pripeká. Na spiatočnej ceste sa zastavíme v obchode a doplníme si zásoby jedla. Štyri baby idú naspäť „Rosovej skratkou“ – cestou, necestou.

            Streda

            Dnes nás víta modrá obloha, neklamný znak, že ideme na Téryho chatu. Prvá skupina (13 žiakov) ide na vychádzku do Kežmarku. Druhá skupina (9 žiakov) po Zamkovského chatu. Tretia skupina (15 žiakov) cez hmlu až na Téryho chatu. Premočení, no šťastní, že sme to zvládli, sa vraciame späť. Večer nás čaká Teambuilding s Peťom.

            Štvrtok

            Dnes si môžeme pospať o polhodinu dlhšie. Dopoludnia prší. Ostávame na chate. Hráme sa rôzne  hry. Užívame si chvíle voľna. Niektorí sa dokonca učia. Poobede sa ideme rozlúčiť s Tatranskou Lomnicou. Všade stretávame veľa turistov. Na záver pobytu nás čaká veselý rozlúčkový večer.

            Piatok

            Zbaliť, upratať, pripraviť izby na odovzdanie, odchod, taký bol piatok.  Nezabudnuteľnou ostane cesta z Tatranskej Lomnice na Studený Potok. Do Ružomberka prichádzame pár minút po pol jednej. Lúčime sa. Je koniec.

          • Hodina v Hiltone v Košiciach

          • 28. mája navštívili žiaci III. B triedy druhé najväčšie mesto v SR, Košice. Cieľom bola exkurzia do DoubleTree by Hilton hotel, ktorý je prvým hotelom siete Hilton v SR.  Klientom ponúka ubytovacie služby v izbách viacerých kategórií, gastronomické služby, biznis centrum so zasadacími miestnosťami, ako aj ďalšie doplnkové služby. Celým hotelom nás sprevádzala marketingová manažérka, pani Adela Zakarová, ktorá nám o fungovaní hotela poskytla veľa zaujímavých informácií.

            Po krátkej prestávke na obed sme pokračovali v prehliadke historických pamiatok na Hlavnej ulici. Začali sme Kaplnkou sv. Michala, Dómom sv. Alžbety, Urbanovou vežou, Štátnym divadlom, Andráššiho palácom,  Župným domom, Žobrákovým domom, Jakabovým palácom, Immaculata...

            Teplota vzduchu dosahovala takmer 30°,a tak nám dobre padlo posedenie v parku pri spievajúcej fontáne. Iba pár dievčat sa rozhodlo, že si na záver celé historické centrum pozrie z výšky  veže Dómu sv. Alžbety.  Symbolickým zazvonením na zvonec sa v mene nás všetkých rozlúčili s metropolou východného Slovenska.

        • Projekt „Zdravá výživa“
          • Projekt „Zdravá výživa“

          • Aj naša škola sa zapojila do projektu „Zdravá výživa“ a spropagovali sme ju pre svojich spolužiakov dňa 8. júna 2018 ovocnou desiatou.

             

            Odborníci z oblasti výživy a zdravotníci konštatujú, že jeme priveľa tukov, sladkostí, veľa slaného, ale predovšetkým, že jeme veľa. Vieme, že nie je dôležité množstvo, ale zloženie našej stravy.

            Následky nesprávnej výživy: ochorenie srdca a krvného obehu, poruchy látkovej výmeny, cukrovka, dna, nadváha – to sú len tie najvýznamnejšie civilizačné choroby. Čo však musíme robiť preto, aby sme jedli zdravo a pritom chutne, a vďaka tomu predchádzali rozličným ochoreniam?

            Princíp je jednoduchý: jesť výživné, ale kaloricky málo výdatné potraviny. Z toho vychádza aj rozumný spôsob stravovania. Pozerajte sa preto na jedlo nielen ako na prísun potravy, ale aj ako na kultúru. Stôl je miestom, kde sa ľudia stretávajú, no mal by byť aj miestom zábavy.

            Vaša III. B

          • Nadácia PARTNERS - Finančná olympiáda...

          • Prvýkrát, a hneď do finále...

            Nadácia PARTNERS už šesť rokov  organizuje Finančnú olympiádu, ktorá sa zameriava nielen na bežný finančný slovník, základné ekonomické pojmy, ale i prehľad v investovaní a orientáciu v poistných a bankových službách. Súťažiaci  musia riešiť niekoľko prípadových štúdií, čím preukážu svoje teoretické, ale predovšetkým praktické zručnosti.

            Naša škola sa do tejto súťaže zapojila po prvýkrát, a hneď s veľkým úspechom. Peter Lukáč (III.A) sa svojimi vedomosťami v prvých dvoch kolách (zapojených viac ako 5 000 účastníkov) dostal medzi 20 najlepších na Slovensku a 24. 4. 2018 sa zúčastnil finálového kola v sídle Nadácie PARTNERS v Bratislave. Hoci nezvíťazil, pre nás víťazom je.

            Gratulácia a obrovské poďakovanie patrí aj Ing. Pekárovej, ktorá Petra na súťaž pripravovala.

          • Druháci v Košiciach...

          • 10. apríla žiaci II.A triedy absolvovali exkurziu do SteelParku v Košiciach. Prostredníctvom interaktívnych panelov sa dozvedeli nielen o výrobe ocele a výrobkoch z nej, ale i o magnetizme. Tretie poschodie s rôznymi hlavolamami zase preverilo ich logické myslenie.

            V závere absolvovali prehliadku historického centra Košíc.

        • Najlepšia stredná odborná škola v kraji je OA Ružomberok
          • Najlepšia stredná odborná škola v kraji je OA Ružomberok

          • Inštitút pre ekonomické a sociálne reformy (INEKO) priniesol 30. marca 2018 aktualizovaný rebríček najlepších škôl za rok 2016/2017 podľa výsledkov žiakov.

            Naša škola, Obchodná akadémia Ružomberok, skončila medzi strednými odbornými školami v Žilinskom kraji na 1. mieste. V rámci Slovenskej republiky sa umiestnila na 25. mieste.

            Ak vezmeme do úvahy okrem stredných odborných škôl  i gymnáziá, konzervatóriá a špeciálne stredné školy, skončila naša OA  na 5. mieste v Žilinskom kraji.

            Blahoželáme a ďakujeme ! ! !