• Deň študenstva - mesto Ružomberok

          • K príležitosti osláv Dňa študentstva, ktoré organizovalo Mesto Ružomberok dňa 22. 11. 2023 za Obchodnú akadémiu v Ružomberku bola ocenená žiačka II.A triedy Romana Kmeťová, ktorá je aktívnym členom Školského parlamentu, zúčastňuje sa školení, ktoré organizuje Rada Mládeže Žilinského kraja, významne sa podieľa na školských akciách organizovaných Školským parlamentom a je členkou Mestského študentského parlamentu v Ružomberku. Túto slávnostnú udalosť moderovala takisto naša žiačka III.B triedy Veronika Madleňáková.

             

          • Privítanie prvákov do rodiny „obchoďákov“

          • Konečne nadišiel ten deň, na ktorý s obavami čakali všetci žiaci prvého ročníka. Deň IMATRIKULÁCIE. Už tradične ju mali na starosti tretiaci. Tento rok to nebolo o maľovaní po tvári, múke vo vlasoch, pierkach na tvári, alebo o zašpinených tričkách a jedení nechutných jednohubiek. Tento rok to bolo o preverovaní  komunikačných zručností našich prvákov, o tímovej práci, kreativite, pozorovacom talente a športovom duchu. A hoci triedy medzi sebou súťažili ,víťazmi boli všetci. Po zložení slávnostného sľubu sa stali  platnými členmi našej veľkej „obchoďáckej rodiny“.  

          • Súťaž: Generácia €uro

          • Žiaci 3. ročníka našej školy sa zapojili do 13. ročníka každoročnej súťaže pre stredoškolákov, ktorá približuje význam menovej politiky, objasňuje úlohu centrálnej banky a prehlbuje ich poznatky o svete financií. Úspešne vyplnili súťažný kvíz. Už teraz sa tešia na ďalšie súťažné kolo. Žiaci stredných škôl vo veku 16 – 19 rokov zapájajú do súťaže Generácia €uro, ktorú v krajinách eurozóny organizuje Európska centrálna banka (ECB). Na Slovensku súťaž zastrešuje Národná banka Slovenska (NBS). Súťažiaci s asistenciou svojich učiteľov pripravujú prezentácie na vopred zadanú tému. Prelúskajú sa užitočnými informáciami zo sveta menovej politiky, ktoré im neskôr môžu výrazne pomôcť aj s prípravami na vysokoškolské štúdium.

          • Beseda s p. Katarínou Roth Neveďalovou

          • V stredu 15.11.2023 sa na našej škole uskutočnilo zaujímavé a podnetné stretnutie s p. Katarínou Roth Neveďalovou, europoslankyňou, ktorá zastupuje náš štát ako 1 zo 14 poslancov v Europarlamente. Počas besedy si žiaci zopakovali poznatky a fakty o histórii a založení Európskej únie, dozvedeli sa viac o fungovaní Europarlamentu a p. poslankyňa zodpovedala aj na otázky žiakov, týkajúcich sa aktuálnych tém, najmä „zelených tém“, ktoré v súčasnosti trápia celú Európu. Žiaci sa zároveň dozvedeli o možnostiach a príležitostiach, ktoré členstvo v Únii prináša jednotlivcom,  konkrétne študentom. Ďakujeme pani europoslankyni, že nám venovala čas a rozšírila obzory žiakov o možnosti nájsť svoju budúcu kariéru aj v rámci orgánov EÚ.

          • Študovňa

          • Na našej škole sa stále niečo deje, preto si Vám dovoľujeme predstaviť novovybavenú študovňu pre žiakov školy.

            Obchodná akadémia je zapojená do implementácie aktivít národného projektu edIT1 a edIT2, digitálne vybavenie, ktoré škola obdržala a aktivity, ktoré realizuje, sa uskutočňujú vďaka pomoci Európskej únie, konkrétne vďaka prostriedkom poskytnutým z Európskeho sociálneho fondu a z Európskeho fondu regionálneho rozvoja.

          • Medzinárodná súťaž o najlepšieho angličtinára Best in English

          • Na našej škole sa už stalo tradíciou každoročne sa zapájať do medzinárodnej súťaže Best in English
            organizovanej českou jazykovou školou pre stredné školy nielen z Európskej únie. Tak sa stalo aj
            tohto roku, kedy sa dňa 16.11.2023 zapojilo do súťaže celkovo 14 821študentov z rôznych krajín.
            Umiestnenie našich žiakov v rámci Slovenska a celej Európy bude známe neskôr, no zatiaľ dávame do
            pozornosti umiestnenie najlepších angličtinárov našej školy, z celkového počtu 18 zúčastnených.
            Vysoká úroveň testu B2-C1 preverila široké vedomosti všetkých zúčastnených.
            1. Romana Kmeťová 2. A - 96 bodov zo 126 (84% zúčastnených bolo horších ako ona)
            2. Filip Kerndl 2.A – 92 bodov
            3. Matej Frkáň 2.A a Adam Baďo 4.B – 90 bodov
            4. Laura Jacková 2. A – 88, 5 bodu
            5. Nina Sofia Veselovská 3.B – 84,5 bodov
            6. Nina Vlková 3.B – 82 bodov 

          • Regionálne kolo vo futsale žiakov SŠ

          • Naši futsalisti postúpili na krajské kolo. V priamom súboji o postup, ktorý sa konal 9.11.2023 na Strednej zdravotníckej škole v Liptovskom Mikuláši, naši chlapci porazili Evanjelické gymnázium v Liptovskom Mikuláši 4:0. 

            K víťazstvu gratulujeme a držíme im palce na krajskom kole, ktoré sa uskutoční 6.12.2023 v Martine. 

          • Spomienky „Erasmákov“

          • Ako každý aj tento školský rok 2023/2024 sa začal udalosťou, na ktorú sa každoročne tešianielen vybraní žiaci 3. a 4. ročníka ale aj učitelia Obchodnej akadémie v Ružomberku. Touudalosťou je zahraničná stáž v rámci projektu Erasmus+, na ktorý škola v tomto školskomroku obdržala grant v sume 71 440 €. Pracovnými miestami pre študentov sa opäť stala opäťuž tradičná Praha a novou destináciou bolo nemecké Lipsko, konkrétne jeho predmestieSchkeuditz.Tu sú spomienky, ktoré zostali v pamäti žiakov po návrate z praxe:Nedeľné ráno, 17. 09. 2023, 7:00 hod. My, žiaci tretieho a štvrtého ročníka, sa lúčimes rodičmi a vydávame sa na cestu do Prahy a Lipska. Vďaka projektu Erasmus+ budemeabsolvovať prax v zahraničí. Čakajú nás dva týždne odlúčenia od rodičov, priateľova známych miest. Čaká nás obdobie spoznávania samých seba pri riešení situácií, v ktorýchmnohí z nás ešte neboli.PrahaJe nás 17, deväť dievčat a šesť chlapcov z tretieho ročníka a dvaja naši triedni učitelia. DoPrahy prichádzame s pocitom radosti, nadšenia a očakávania, že spoznáme niektoré jejzaujímavé miesta. No máme i strach a obavu, ako zvládneme cestovanie do práce a úlohy,ktoré nám naši mentori zadajú. Všetky obavy však po prvých dňoch pominú. Zo dňa na deňsa stávame istejší, túžiaci spoznávať nové a nové miesta. Každý večer sa tešíme, ktorú časťPrahy si pôjdeme pozrieť. A tak spoznávame krásy stovežatej, jej historické pamiatky(Pražský hrad, Karlov most, Vyšehrad, Staromestské námestie s priľahlými uličkami, Malústranu, ...), zaujímavé miesta (Petřín, Kampa, Letná, Slovanský ostrov, Múzeum voskovýchfigurín, ZOO), parky, plavíme sa po Vltave na vodných bicykloch i na lodi,.. . Počas týchtochvíľ sa zbližujeme nielen so spolužiakmi, ale i učiteľmi. Zisťujeme, že dokážeme navzájomkomunikovať. Vieme sa spolu baviť, mať uletené nápady, spolu sa smiať,  baviť sa, ale si ipomáhať. A tak okrem praktických zručností, ktoré získavame na pracoviskách, okremmnožstva fotiek z úžasných miest, ktoré sme videli a zážitkov, ktoré sme zažili, si odnášameešte niečo veľmi dôležité. Poznanie, že v zložitejších situáciách si dokážeme poradiť a ženikdy nie sme sami.

            LipskoV autobuse nás ostalo 15. Naše 2 pani učiteľky, 11 štvrtákov a 2 tretiačky s malými obavamisme pokračovali v ceste z Prahy do Lipska. Keď sme konečne dorazili na miesto, privítal nászástupca agentúry Gut Wehlitz na majeri, ktorý sa na 2 týždne mal stať naším novýmdomovom i pracoviskom. Neznáma dedina, tma, žiadny mestský ruch a zmiešané pocityz toho ako budeme ubytovaní. Nakoniec sa však ukázalo, že bývanie po 5, prípadne po 6 naizbe nebolo najhoršie. Mali sme predsa k sebe bližšie. Zistili sme, že všetky naše obavy bolizbytočné. Všetci sme pracovali na jednom mieste, mali sme príležitosť mnoho sa naučiť a nášmentor sa nás snažil viesť k tomu, aby sme dokázali prezentovať vlastné názory a hlavnekomunikovať v anglickom jazyku A tak sa angličtina stala významným dorozumievacímprostriedkom nielen v zamestnaní, ale aj vo voľnom čase, keďže na tomto mieste sa stretli ajštudenti z iných krajín, ktorí si ho vybrali ako svoju mobilitnú destináciu. A úplne super bolipopoludnia a večery, keď sme chodievali do Lipska. Cestovanie bolo síce trošku časovonáročné, ale všetko sme zvládli. Mali sme prehliadku mesta, videli sme Starú radnicu/Rathaus/z roku 1556/, Novú radnicu, kostol sv. Tomáša i kostol sv.Mikuláša ,Pamätník bitkynárodov a samozrejme aj mnohé obchodné centrá. Úplne super bola návšteva zoologickejzáhrady, ktorá patrí k najväčším ZOO v Nemecku. Užili sme si aj návštevu Berlína, kde smestrávili celú nedeľu. V pamäti nám ostane Brandenburská brána, Budova Ríšskeho snemu,Berlínsky múr, Pomník zavraždeným Židom i známa ulica Unter den Linden.Dva týždne nám ubehli neuveriteľne rýchlo, ale dali nám neuveriteľne veľa. Zblížili sme sas učiteľmi, veľa sme sa nasmiali, naučili sme sa rešpektovať jeden druhého i vzájomne sipomáhať.