• Regionálne kolo vo futsale žiakov SŠ

          • Naši futsalisti postúpili na krajské kolo. V priamom súboji o postup, ktorý sa konal 9.11.2023 na Strednej zdravotníckej škole v Liptovskom Mikuláši, naši chlapci porazili Evanjelické gymnázium v Liptovskom Mikuláši 4:0. 

            K víťazstvu gratulujeme a držíme im palce na krajskom kole, ktoré sa uskutoční 6.12.2023 v Martine. 

          • Spomienky „Erasmákov“

          • Ako každý aj tento školský rok 2023/2024 sa začal udalosťou, na ktorú sa každoročne tešianielen vybraní žiaci 3. a 4. ročníka ale aj učitelia Obchodnej akadémie v Ružomberku. Touudalosťou je zahraničná stáž v rámci projektu Erasmus+, na ktorý škola v tomto školskomroku obdržala grant v sume 71 440 €. Pracovnými miestami pre študentov sa opäť stala opäťuž tradičná Praha a novou destináciou bolo nemecké Lipsko, konkrétne jeho predmestieSchkeuditz.Tu sú spomienky, ktoré zostali v pamäti žiakov po návrate z praxe:Nedeľné ráno, 17. 09. 2023, 7:00 hod. My, žiaci tretieho a štvrtého ročníka, sa lúčimes rodičmi a vydávame sa na cestu do Prahy a Lipska. Vďaka projektu Erasmus+ budemeabsolvovať prax v zahraničí. Čakajú nás dva týždne odlúčenia od rodičov, priateľova známych miest. Čaká nás obdobie spoznávania samých seba pri riešení situácií, v ktorýchmnohí z nás ešte neboli.PrahaJe nás 17, deväť dievčat a šesť chlapcov z tretieho ročníka a dvaja naši triedni učitelia. DoPrahy prichádzame s pocitom radosti, nadšenia a očakávania, že spoznáme niektoré jejzaujímavé miesta. No máme i strach a obavu, ako zvládneme cestovanie do práce a úlohy,ktoré nám naši mentori zadajú. Všetky obavy však po prvých dňoch pominú. Zo dňa na deňsa stávame istejší, túžiaci spoznávať nové a nové miesta. Každý večer sa tešíme, ktorú časťPrahy si pôjdeme pozrieť. A tak spoznávame krásy stovežatej, jej historické pamiatky(Pražský hrad, Karlov most, Vyšehrad, Staromestské námestie s priľahlými uličkami, Malústranu, ...), zaujímavé miesta (Petřín, Kampa, Letná, Slovanský ostrov, Múzeum voskovýchfigurín, ZOO), parky, plavíme sa po Vltave na vodných bicykloch i na lodi,.. . Počas týchtochvíľ sa zbližujeme nielen so spolužiakmi, ale i učiteľmi. Zisťujeme, že dokážeme navzájomkomunikovať. Vieme sa spolu baviť, mať uletené nápady, spolu sa smiať,  baviť sa, ale si ipomáhať. A tak okrem praktických zručností, ktoré získavame na pracoviskách, okremmnožstva fotiek z úžasných miest, ktoré sme videli a zážitkov, ktoré sme zažili, si odnášameešte niečo veľmi dôležité. Poznanie, že v zložitejších situáciách si dokážeme poradiť a ženikdy nie sme sami.

            LipskoV autobuse nás ostalo 15. Naše 2 pani učiteľky, 11 štvrtákov a 2 tretiačky s malými obavamisme pokračovali v ceste z Prahy do Lipska. Keď sme konečne dorazili na miesto, privítal nászástupca agentúry Gut Wehlitz na majeri, ktorý sa na 2 týždne mal stať naším novýmdomovom i pracoviskom. Neznáma dedina, tma, žiadny mestský ruch a zmiešané pocityz toho ako budeme ubytovaní. Nakoniec sa však ukázalo, že bývanie po 5, prípadne po 6 naizbe nebolo najhoršie. Mali sme predsa k sebe bližšie. Zistili sme, že všetky naše obavy bolizbytočné. Všetci sme pracovali na jednom mieste, mali sme príležitosť mnoho sa naučiť a nášmentor sa nás snažil viesť k tomu, aby sme dokázali prezentovať vlastné názory a hlavnekomunikovať v anglickom jazyku A tak sa angličtina stala významným dorozumievacímprostriedkom nielen v zamestnaní, ale aj vo voľnom čase, keďže na tomto mieste sa stretli ajštudenti z iných krajín, ktorí si ho vybrali ako svoju mobilitnú destináciu. A úplne super bolipopoludnia a večery, keď sme chodievali do Lipska. Cestovanie bolo síce trošku časovonáročné, ale všetko sme zvládli. Mali sme prehliadku mesta, videli sme Starú radnicu/Rathaus/z roku 1556/, Novú radnicu, kostol sv. Tomáša i kostol sv.Mikuláša ,Pamätník bitkynárodov a samozrejme aj mnohé obchodné centrá. Úplne super bola návšteva zoologickejzáhrady, ktorá patrí k najväčším ZOO v Nemecku. Užili sme si aj návštevu Berlína, kde smestrávili celú nedeľu. V pamäti nám ostane Brandenburská brána, Budova Ríšskeho snemu,Berlínsky múr, Pomník zavraždeným Židom i známa ulica Unter den Linden.Dva týždne nám ubehli neuveriteľne rýchlo, ale dali nám neuveriteľne veľa. Zblížili sme sas učiteľmi, veľa sme sa nasmiali, naučili sme sa rešpektovať jeden druhého i vzájomne sipomáhať.