• Súťaž: Generácia €uro

          • Žiaci 3. ročníka našej školy sa zapojili do 13. ročníka každoročnej súťaže pre stredoškolákov, ktorá približuje význam menovej politiky, objasňuje úlohu centrálnej banky a prehlbuje ich poznatky o svete financií. Úspešne vyplnili súťažný kvíz. Už teraz sa tešia na ďalšie súťažné kolo. Žiaci stredných škôl vo veku 16 – 19 rokov zapájajú do súťaže Generácia €uro, ktorú v krajinách eurozóny organizuje Európska centrálna banka (ECB). Na Slovensku súťaž zastrešuje Národná banka Slovenska (NBS). Súťažiaci s asistenciou svojich učiteľov pripravujú prezentácie na vopred zadanú tému. Prelúskajú sa užitočnými informáciami zo sveta menovej politiky, ktoré im neskôr môžu výrazne pomôcť aj s prípravami na vysokoškolské štúdium.

          • Beseda s p. Katarínou Roth Neveďalovou

          • V stredu 15.11.2023 sa na našej škole uskutočnilo zaujímavé a podnetné stretnutie s p. Katarínou Roth Neveďalovou, europoslankyňou, ktorá zastupuje náš štát ako 1 zo 14 poslancov v Europarlamente. Počas besedy si žiaci zopakovali poznatky a fakty o histórii a založení Európskej únie, dozvedeli sa viac o fungovaní Europarlamentu a p. poslankyňa zodpovedala aj na otázky žiakov, týkajúcich sa aktuálnych tém, najmä „zelených tém“, ktoré v súčasnosti trápia celú Európu. Žiaci sa zároveň dozvedeli o možnostiach a príležitostiach, ktoré členstvo v Únii prináša jednotlivcom,  konkrétne študentom. Ďakujeme pani europoslankyni, že nám venovala čas a rozšírila obzory žiakov o možnosti nájsť svoju budúcu kariéru aj v rámci orgánov EÚ.

          • Študovňa

          • Na našej škole sa stále niečo deje, preto si Vám dovoľujeme predstaviť novovybavenú študovňu pre žiakov školy.

            Obchodná akadémia je zapojená do implementácie aktivít národného projektu edIT1 a edIT2, digitálne vybavenie, ktoré škola obdržala a aktivity, ktoré realizuje, sa uskutočňujú vďaka pomoci Európskej únie, konkrétne vďaka prostriedkom poskytnutým z Európskeho sociálneho fondu a z Európskeho fondu regionálneho rozvoja.

          • Medzinárodná súťaž o najlepšieho angličtinára Best in English

          • Na našej škole sa už stalo tradíciou každoročne sa zapájať do medzinárodnej súťaže Best in English
            organizovanej českou jazykovou školou pre stredné školy nielen z Európskej únie. Tak sa stalo aj
            tohto roku, kedy sa dňa 16.11.2023 zapojilo do súťaže celkovo 14 821študentov z rôznych krajín.
            Umiestnenie našich žiakov v rámci Slovenska a celej Európy bude známe neskôr, no zatiaľ dávame do
            pozornosti umiestnenie najlepších angličtinárov našej školy, z celkového počtu 18 zúčastnených.
            Vysoká úroveň testu B2-C1 preverila široké vedomosti všetkých zúčastnených.
            1. Romana Kmeťová 2. A - 96 bodov zo 126 (84% zúčastnených bolo horších ako ona)
            2. Filip Kerndl 2.A – 92 bodov
            3. Matej Frkáň 2.A a Adam Baďo 4.B – 90 bodov
            4. Laura Jacková 2. A – 88, 5 bodu
            5. Nina Sofia Veselovská 3.B – 84,5 bodov
            6. Nina Vlková 3.B – 82 bodov 

          • Regionálne kolo vo futsale žiakov SŠ

          • Naši futsalisti postúpili na krajské kolo. V priamom súboji o postup, ktorý sa konal 9.11.2023 na Strednej zdravotníckej škole v Liptovskom Mikuláši, naši chlapci porazili Evanjelické gymnázium v Liptovskom Mikuláši 4:0. 

            K víťazstvu gratulujeme a držíme im palce na krajskom kole, ktoré sa uskutoční 6.12.2023 v Martine. 

          • Spomienky „Erasmákov“

          • Ako každý aj tento školský rok 2023/2024 sa začal udalosťou, na ktorú sa každoročne tešianielen vybraní žiaci 3. a 4. ročníka ale aj učitelia Obchodnej akadémie v Ružomberku. Touudalosťou je zahraničná stáž v rámci projektu Erasmus+, na ktorý škola v tomto školskomroku obdržala grant v sume 71 440 €. Pracovnými miestami pre študentov sa opäť stala opäťuž tradičná Praha a novou destináciou bolo nemecké Lipsko, konkrétne jeho predmestieSchkeuditz.Tu sú spomienky, ktoré zostali v pamäti žiakov po návrate z praxe:Nedeľné ráno, 17. 09. 2023, 7:00 hod. My, žiaci tretieho a štvrtého ročníka, sa lúčimes rodičmi a vydávame sa na cestu do Prahy a Lipska. Vďaka projektu Erasmus+ budemeabsolvovať prax v zahraničí. Čakajú nás dva týždne odlúčenia od rodičov, priateľova známych miest. Čaká nás obdobie spoznávania samých seba pri riešení situácií, v ktorýchmnohí z nás ešte neboli.PrahaJe nás 17, deväť dievčat a šesť chlapcov z tretieho ročníka a dvaja naši triedni učitelia. DoPrahy prichádzame s pocitom radosti, nadšenia a očakávania, že spoznáme niektoré jejzaujímavé miesta. No máme i strach a obavu, ako zvládneme cestovanie do práce a úlohy,ktoré nám naši mentori zadajú. Všetky obavy však po prvých dňoch pominú. Zo dňa na deňsa stávame istejší, túžiaci spoznávať nové a nové miesta. Každý večer sa tešíme, ktorú časťPrahy si pôjdeme pozrieť. A tak spoznávame krásy stovežatej, jej historické pamiatky(Pražský hrad, Karlov most, Vyšehrad, Staromestské námestie s priľahlými uličkami, Malústranu, ...), zaujímavé miesta (Petřín, Kampa, Letná, Slovanský ostrov, Múzeum voskovýchfigurín, ZOO), parky, plavíme sa po Vltave na vodných bicykloch i na lodi,.. . Počas týchtochvíľ sa zbližujeme nielen so spolužiakmi, ale i učiteľmi. Zisťujeme, že dokážeme navzájomkomunikovať. Vieme sa spolu baviť, mať uletené nápady, spolu sa smiať,  baviť sa, ale si ipomáhať. A tak okrem praktických zručností, ktoré získavame na pracoviskách, okremmnožstva fotiek z úžasných miest, ktoré sme videli a zážitkov, ktoré sme zažili, si odnášameešte niečo veľmi dôležité. Poznanie, že v zložitejších situáciách si dokážeme poradiť a ženikdy nie sme sami.

            LipskoV autobuse nás ostalo 15. Naše 2 pani učiteľky, 11 štvrtákov a 2 tretiačky s malými obavamisme pokračovali v ceste z Prahy do Lipska. Keď sme konečne dorazili na miesto, privítal nászástupca agentúry Gut Wehlitz na majeri, ktorý sa na 2 týždne mal stať naším novýmdomovom i pracoviskom. Neznáma dedina, tma, žiadny mestský ruch a zmiešané pocityz toho ako budeme ubytovaní. Nakoniec sa však ukázalo, že bývanie po 5, prípadne po 6 naizbe nebolo najhoršie. Mali sme predsa k sebe bližšie. Zistili sme, že všetky naše obavy bolizbytočné. Všetci sme pracovali na jednom mieste, mali sme príležitosť mnoho sa naučiť a nášmentor sa nás snažil viesť k tomu, aby sme dokázali prezentovať vlastné názory a hlavnekomunikovať v anglickom jazyku A tak sa angličtina stala významným dorozumievacímprostriedkom nielen v zamestnaní, ale aj vo voľnom čase, keďže na tomto mieste sa stretli ajštudenti z iných krajín, ktorí si ho vybrali ako svoju mobilitnú destináciu. A úplne super bolipopoludnia a večery, keď sme chodievali do Lipska. Cestovanie bolo síce trošku časovonáročné, ale všetko sme zvládli. Mali sme prehliadku mesta, videli sme Starú radnicu/Rathaus/z roku 1556/, Novú radnicu, kostol sv. Tomáša i kostol sv.Mikuláša ,Pamätník bitkynárodov a samozrejme aj mnohé obchodné centrá. Úplne super bola návšteva zoologickejzáhrady, ktorá patrí k najväčším ZOO v Nemecku. Užili sme si aj návštevu Berlína, kde smestrávili celú nedeľu. V pamäti nám ostane Brandenburská brána, Budova Ríšskeho snemu,Berlínsky múr, Pomník zavraždeným Židom i známa ulica Unter den Linden.Dva týždne nám ubehli neuveriteľne rýchlo, ale dali nám neuveriteľne veľa. Zblížili sme sas učiteľmi, veľa sme sa nasmiali, naučili sme sa rešpektovať jeden druhého i vzájomne sipomáhať.

             

          • Exkurzia Múzeum obetí komunizmu v Košiciach

          • Naši druháci navštívili vo štvrtok 19. 10. 2023 Múzeum obetí komunizmu v Košiciach.
            Z historického hľadiska získali cenné informácie o gulagoch v Sovietskom zväze, kde boli
            odvlečení mnohí ľudia predovšetkým z východného Slovenska, ale aj ostatných regiónov
            Československa, o pomocných technických práporoch, o vykonštruovaných politických
            procesoch nevinných ľudí, o násilnej kolektivizácii aj o likvidácii kláštorov na celom území
            vtedajšieho Československa.
            Okrem toho sa v múzeu dozvedeli aj o zakázanej samizdatovej tlači, o rozširovaní zakázanej
            literatúry cez hranice Poľska do Oravského Veselého a potom na územie celej republiky
            a zároveň mali možnosť si vyskúšať písanie na mechanických písacích strojoch používaných
            pre samizdatovú tlač.